Biografie

Kees van Dongen

Kees van Dongen werd in 1877 geboren in Rotterdam-Delfshaven. Zijn jeugd bracht hij door in Rotterdam en in 1892 volgde hij hier avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Na 5 jaar stopte hij met de avondlessen aan de academie en vertrok hij naar Parijs.

Hier werkte hij onder andere als huisschilder, sjouwer op de markt, afficheplakker en illustrator voor satirische tijdschriften als L’Assiette au Beurre. In 1901 maakte hij 16 tekeningen, met als thema prostitutie, voor dit tijdschrift. Met het geld dat hij hiermee verdiende, kon hij weer een paar maanden vooruit. In dit zelfde jaar trouwde van Dongen met Juliana Augusta (Guus) Preitinger. Zij kenden elkaar nog van de Rotterdamse academie. Samen kregen ze een dochter.

In 1905 exposeert van Dongen op de salon d’Automne  samen met Matisse en anderen die later de ‘fauvisten’ (afgeleid van Les Fauves- Wilde Beesten) worden genoemd. Dit door het gebruik van o.a. heldere, vaak ongemengde, kleuren. In 1906 verhuist het jonge gezin naar de ‘Bateau Lavoir’ op Montmartre. Hier leren ze de vriendenkring rondom Pablo Picasso en zijn toenmalige vrienden Fernande Olivier kennen. Het extravagante nachtleven van Montmartre wordt door van Dongen uitgebreid verbeeld. Zijn expressieve en kleurrijke werken en vooral zijn vrouwelijk naakt maken hem populair en bezorgen hem veel roem. De vrouw omschrijft hij als “Het mooiste landschap”.

Later schilderde van Dongen vooral de Parijse society met als bekendste model Brigitte Bardot. In 1921 scheidt van Dongen van Preitinger. Van Dongen legt goede contacten met kunsthandelaren en krijgt hierdoor veel opdrachten en de nodige erkenning. Dit heeft tot gevolg dat hij veelvuldig deelneemt aan tentoonstellingen maar ook door de toekenning van het Franse Légion d’Honneur in 1926 en van de Belgische Kroonorde in 1927.

In 1953 trouwt van Dongen voor de tweede maal, dit keer met Marie- Claire Huguen met wie hij één zoon krijgt. Naast de vele schilderijen die van Dongen maakte, blijft hij ook zijn hele leven tekenen en boekillustraties maken. In 1929 wordt Kees van Dongen Frans staatsburger.  In 1968 sterft van Dongen in zijn huis in Monte Carlo.

Op 1 Februari 2010 brengt het schilderij La Gitane van Kees van Dongen ruim 8 miljoen euro op tijdens een veiling bij Christie’s London.